which version

Discuss whatever you want here--both QB and non-QB related. Anything from the DEF INT command to the meaning of life!

Moderators: Pete, Mods

RayBritton
Veteran
Posts: 109
Joined: Thu Feb 10, 2005 12:38 pm

which version

Post by RayBritton » Fri Feb 11, 2005 1:13 am

i was wondering, as i use 7.1 and not a lot of people seem to like , is it worth me getting 4.5. And whats the difference between 7.1 and 4.5/

Z!re
Veteran
Posts: 887
Joined: Wed Aug 04, 2004 11:15 am

Post by Z!re » Fri Feb 11, 2005 7:50 am

7.1 is better than 4.5

The reason many people like 4.5 is because many of the old libraries only work under 4.5


Although, I suggest you check out freeBASIC: www.freebasic.net
I have left this dump.

User avatar
Mitth'raw'nuruodo
Veteran
Posts: 839
Joined: Sat Jan 22, 2005 11:04 am
Location: Eastern Coast of US
Contact:

Post by Mitth'raw'nuruodo » Fri Feb 11, 2005 8:03 am

Well I use 4.5 and I don't have had any need to switch yet... :D
"But...It was so beutifully done"

User avatar
Rattrapmax6
Veteran
Posts: 1055
Joined: Sun Jan 02, 2005 2:11 pm
Location: At my computer
Contact:

Post by Rattrapmax6 » Fri Feb 11, 2005 12:12 pm

I got QB 1.1, 4.5, and 7.1... 7.1 is some what faster and stronger than the others, but if you get into libs, 4.5, Like Z!re commented, runs more of 'em...

If you don't need any Libs any time soon, stick with the 7.1, its sweet and has more optimization on compiling your codes... :wink:

And FreeBasic is even sweeter, and almost just like the QB series.. just bigger, tons more powerful,.. did I say it was sweet yet? hehe :wink:
-Kevin (aka:Rattra)
(x.t.r.GRAPHICS)

MystikShadows
Veteran
Posts: 703
Joined: Sun Nov 14, 2004 7:36 am
Contact:

Post by MystikShadows » Fri Feb 11, 2005 1:25 pm

yeah it's sweet alright, so sweet you gotta brush your teeth everytime you use it...LOL

Seriously, though, I recommend the PDS. and I have precise reasons to do so ;-).

- Overlay ability (up to 16 Megs split into 64 overlays of 356Kb each) qb 4.5 doesn't do that hence you're limited in program size (that can play a great deal in more complex games and applications.
- more statements
- faster compiled code

but for the libs, what the other two said has to go, qb 4.5 does run more of them.

FreeBasic does Windows Console, GUI if you want (with the API), Linux, and recently DOS 32 bits (woohooo! lol). so you give me a good reason not to make the move? lol
When God created light, so too was born, the first Shadow!

MystikShadows

Need hosting? http://www.jc-hosting.net

Interested in Text & ASCII development? Look no further!
http://www.ascii-world.com

User avatar
Mitth'raw'nuruodo
Veteran
Posts: 839
Joined: Sat Jan 22, 2005 11:04 am
Location: Eastern Coast of US
Contact:

Post by Mitth'raw'nuruodo » Fri Feb 11, 2005 3:16 pm

Ummm I thought QB could do GUI too....

Ummm...Is FreeBASIC free?

I think I should try it.... :D
"But...It was so beutifully done"

User avatar
Rattrapmax6
Veteran
Posts: 1055
Joined: Sun Jan 02, 2005 2:11 pm
Location: At my computer
Contact:

Post by Rattrapmax6 » Fri Feb 11, 2005 6:14 pm

"FREE" Basic, yes its free,... Free of cost, and Free from the DOS invironment I've heard.. :wink: hehe,.
-Kevin (aka:Rattra)
(x.t.r.GRAPHICS)

User avatar
Mitth'raw'nuruodo
Veteran
Posts: 839
Joined: Sat Jan 22, 2005 11:04 am
Location: Eastern Coast of US
Contact:

Post by Mitth'raw'nuruodo » Sat Feb 12, 2005 10:26 am

FREE FROM THE DOS ENVIRONMENT....*All of a sudden a beam of like comes though the clouds and lowd singing voices sing "HALELUIA!"

I'm so happy!!!!

Is FreeBASIC the same language as QB4.5? You know same syntax, keywords, that sort of thing...
"But...It was so beutifully done"

User avatar
Rattrapmax6
Veteran
Posts: 1055
Joined: Sun Jan 02, 2005 2:11 pm
Location: At my computer
Contact:

Post by Rattrapmax6 » Sat Feb 12, 2005 10:44 am

8) Yes, give or take a few commands like BSAVE, BLOAD, PLAY :cry: , DRAW, ect... but most all the other commands work just like in QB... Just not your mouse routine,. I've tried.. Go look at my demo at my site,. or on the next thread here.. :wink:
-Kevin (aka:Rattra)
(x.t.r.GRAPHICS)

User avatar
Mitth'raw'nuruodo
Veteran
Posts: 839
Joined: Sat Jan 22, 2005 11:04 am
Location: Eastern Coast of US
Contact:

Post by Mitth'raw'nuruodo » Sat Feb 12, 2005 11:34 am

No mouse, sigh....

Can FB make .EXE files too?
"But...It was so beutifully done"

User avatar
Rattrapmax6
Veteran
Posts: 1055
Joined: Sun Jan 02, 2005 2:11 pm
Location: At my computer
Contact:

Post by Rattrapmax6 » Sat Feb 12, 2005 1:49 pm

:shock: Oh yes it can, loads betta than QB can,.. Really when you get it, get VonGodricks, don't think I'm spelling that right,. IDE set... so far his is the only finished one that works wonders.. :) Nek and Mystic are making monsters too, but they not done yet.. :(

Just tell me when you want it, I'll get his link up for ya.. :wink:
-Kevin (aka:Rattra)
(x.t.r.GRAPHICS)

Z!re
Veteran
Posts: 887
Joined: Wed Aug 04, 2004 11:15 am

Post by Z!re » Sat Feb 12, 2005 5:26 pm

Everything you need is over at www.freebasic.tk

Along with a FAQ and all the DLL's and external files you'll ever need.
I have left this dump.

User avatar
Rattrapmax6
Veteran
Posts: 1055
Joined: Sun Jan 02, 2005 2:11 pm
Location: At my computer
Contact:

Post by Rattrapmax6 » Sat Feb 12, 2005 5:33 pm

:) , Is that the link that has VonGodric's also.. The IDE I got off the official FB site didn't work so well, unless they got a updated one now,.. I got Von's off his new site he set up,. it works loads betta.. :wink:
-Kevin (aka:Rattra)
(x.t.r.GRAPHICS)

MystikShadows
Veteran
Posts: 703
Joined: Sun Nov 14, 2004 7:36 am
Contact:

Post by MystikShadows » Sat Feb 12, 2005 7:29 pm

Z!re wrote:Everything you need is over at www.freebasic.tk

Along with a FAQ and all the DLL's and external files you'll ever need.
"THE" freebasic resource/forum, in my book, run by awesome people :-).
When God created light, so too was born, the first Shadow!

MystikShadows

Need hosting? http://www.jc-hosting.net

Interested in Text & ASCII development? Look no further!
http://www.ascii-world.com

User avatar
Rattrapmax6
Veteran
Posts: 1055
Joined: Sun Jan 02, 2005 2:11 pm
Location: At my computer
Contact:

Post by Rattrapmax6 » Sat Feb 12, 2005 8:49 pm

Yeah, :) , I like clicked on it after I posted,.. heh heh, they gots Vons link up to his site, I still think his IDE is the best at the moment. :wink: , there might be a better, but I think its cool with the BBcode, and HTML converter.. :D
-Kevin (aka:Rattra)
(x.t.r.GRAPHICS)

User avatar
Mitth'raw'nuruodo
Veteran
Posts: 839
Joined: Sat Jan 22, 2005 11:04 am
Location: Eastern Coast of US
Contact:

Post by Mitth'raw'nuruodo » Sat Feb 12, 2005 10:52 pm

Excuse me for not knowing what an IDE is...I probaly do but by a different name (there's my poor terminology again, *sigh*)
"But...It was so beutifully done"

Z!re
Veteran
Posts: 887
Joined: Wed Aug 04, 2004 11:15 am

Post by Z!re » Sun Feb 13, 2005 7:45 am

IDE = Integrated Developement Environment.

It's wha you use to type your code.


In QB it's the blue thingy with all the menus :D
I have left this dump.

User avatar
Rattrapmax6
Veteran
Posts: 1055
Joined: Sun Jan 02, 2005 2:11 pm
Location: At my computer
Contact:

Post by Rattrapmax6 » Sun Feb 13, 2005 8:36 am

:D , Yeah, and QB the IDE and compiler come togetter,. but the first time I got FB I got the compiler and not the IDE so it didn't work,.. this is what confused me until Mystik helped me out,. :wink:

This is why I think you need Von's, his we'll set up every thing for ya... :wink: it also has a quick run so you don't have ta save and compile every time you go to test it. Or at least the first IDE I found you had to, and it didn't work with the QB gfxs comands at all,. but(you really getting I'm liking this IDE) Von's reads 'em "Yay!" :D
-Kevin (aka:Rattra)
(x.t.r.GRAPHICS)

User avatar
Mitth'raw'nuruodo
Veteran
Posts: 839
Joined: Sat Jan 22, 2005 11:04 am
Location: Eastern Coast of US
Contact:

Post by Mitth'raw'nuruodo » Sun Feb 13, 2005 8:39 am

Hey Z!re, I don't use the blue background, it hurts my eyes starting at it...

So I made a silver background with the nonbright white letters, and it looks a whole lot better..... :D

also now my efficentcy is up because of it.....
"But...It was so beutifully done"

User avatar
Rattrapmax6
Veteran
Posts: 1055
Joined: Sun Jan 02, 2005 2:11 pm
Location: At my computer
Contact:

Post by Rattrapmax6 » Sun Feb 13, 2005 8:46 am

:) Costum colors are sweet! FB has one that looks like the Matrix coder from the movie the Matrix,. :lol:
-Kevin (aka:Rattra)
(x.t.r.GRAPHICS)

Post Reply