Scandinavian alphabets

If you have questions about any aspect of QBasic programming, or would like to help fellow programmers solve their problems, check out this board!

Moderators: Pete, Mods

Make71
Newbie
Posts: 6
Joined: Wed Mar 09, 2016 12:47 pm

Scandinavian alphabets

Postby Make71 » Wed Mar 09, 2016 12:53 pm

Greetings!
I am an avid qb64 programmer from Finland.
But I am unable to register for QB64net, asking the questions, etc .. Something probably bug !?
I would like to know how to get qb64 for Scandinavian alphabets (ÖÄÅ) back?
They were before (SDL), but in the current (GL) is not anymore. It shows something strange characters.
They may be getting on top of the language settings (eg. CP1258), but still they are not the OUTPUT screen!
And INPUT-screen texts are changing at the same time too much space consuming.
Not good anyway!
-Make-

User avatar
burger2227
Veteran
Posts: 2144
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:40 am
Location: Pittsburgh, PA

Re: Scandinavian alphabets

Postby burger2227 » Fri Mar 11, 2016 9:51 am

Setting up a typing language in the QB64 IDE:
Step 1: In the OPTIONS menu select DISPLAY, then check the CUSTOM FONT check-box.
Step 2: In the OPTIONS menu select LANGUAGE, then select a Code Page (CP850 for example) and click OK.

Realize that the Unicode characters are in the ASCII codes above 127. Use Alt + code on number pad to enter each or use CHR$(code) to print.

http://www.qb64.net/wiki/index.php/Code_Pages#CP_1258
Please acknowledge and thank members who answer your questions!
QB64 is a FREE QBasic compiler for WIN, MAC(OSX) and LINUX : http://www.QB64.NET
Get my Q-Basics demonstrator: https://www.dropbox.com/s/fdmgp91d6h8ps ... s.zip?dl=0

Make71
Newbie
Posts: 6
Joined: Wed Mar 09, 2016 12:47 pm

Re: Scandinavian alphabets

Postby Make71 » Sat Mar 12, 2016 1:22 am

Thank you for your advice Burger!
I already knew some of them, but what does "Alt + code" mean?
Example, if the CUSTOM FONT has been set and the LANGUAGE is CP1258, characters are displayed on the screen INPUT (ÄÖÅäöå) correctly(although too big), why the OUTPUT display will still show wrong? I do not get this!
I'm pissed off, because due to this problem, I have to use the old version of SDL, which is "COMPILER ERROR" often, and of course it lacks the newer COMMANDS.

ps. I apologize "compiler phrase" possible misunderstandings produced!
I do not understand English much. ; - /

User avatar
burger2227
Veteran
Posts: 2144
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:40 am
Location: Pittsburgh, PA

Re: Scandinavian alphabets

Postby burger2227 » Sat Mar 12, 2016 7:39 am

Go to the QB64 site and complain there. See link in my signature.

As to compiler errors, try excluding QB64 from your antivirus list.
Please acknowledge and thank members who answer your questions!
QB64 is a FREE QBasic compiler for WIN, MAC(OSX) and LINUX : http://www.QB64.NET
Get my Q-Basics demonstrator: https://www.dropbox.com/s/fdmgp91d6h8ps ... s.zip?dl=0

Make71
Newbie
Posts: 6
Joined: Wed Mar 09, 2016 12:47 pm

Re: Scandinavian alphabets

Postby Make71 » Sun Mar 20, 2016 1:52 pm

As I wrote in my post first, I am not able to register QB64.net!
After entering all of the information requested, it just throws me off, as I would not have any data entered.
So I do not get to ask the Galleon of my own problems.

User avatar
burger2227
Veteran
Posts: 2144
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:40 am
Location: Pittsburgh, PA

Re: Scandinavian alphabets

Postby burger2227 » Sun Mar 20, 2016 2:59 pm

Did you fill in the question that prevents robots?
Please acknowledge and thank members who answer your questions!
QB64 is a FREE QBasic compiler for WIN, MAC(OSX) and LINUX : http://www.QB64.NET
Get my Q-Basics demonstrator: https://www.dropbox.com/s/fdmgp91d6h8ps ... s.zip?dl=0

Make71
Newbie
Posts: 6
Joined: Wed Mar 09, 2016 12:47 pm

Re: Scandinavian alphabets

Postby Make71 » Sun Mar 20, 2016 4:19 pm

Yes, of course I did it.

Make71
Newbie
Posts: 6
Joined: Wed Mar 09, 2016 12:47 pm

Re: Scandinavian alphabets

Postby Make71 » Mon Mar 21, 2016 9:01 am

Any other seems to have had the same problem! ;-)

http://www.qbasicnews.com/dav/forum.php ... iew&id=334

Make71
Newbie
Posts: 6
Joined: Wed Mar 09, 2016 12:47 pm

Re: Scandinavian alphabets

Postby Make71 » Wed Apr 06, 2016 10:52 am

Registration Problem solved! Prior to registration have to go to the page "www.qb64.net/forum/qb64notbot.php" !!!
Yes it read in the beginning of the instructions (http://www.qb64.net/forum/index.php?action=register),
but I was not careful.


Return to “QBASIC and QB64 Questions & Answers”

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 2 guests