Wont DELETE!!!

If you have questions about any aspect of QBasic programming, or would like to help fellow programmers solve their problems, check out this board!

Moderators: Pete, Mods

Post Reply
User avatar
Zamaster
Veteran
Posts: 174
Joined: Wed Jun 15, 2005 1:51 pm
Contact:

Wont DELETE!!!

Post by Zamaster » Wed Mar 22, 2006 4:27 pm

ARRGGGHHHHH! Every time a compile a program in qb4.5 into an exe, I cant delete it! It says its being used by another person or program. And I mean EVERYTIME. You can only delete it if you log off and then log back on. What in the world is going on?
C:\DOS
C:\DOS\RUN
RUN\DOS\RUN

moneo
Veteran
Posts: 451
Joined: Tue Jun 28, 2005 7:00 pm
Location: Mexico City, Mexico

Post by moneo » Wed Mar 22, 2006 6:30 pm

Maybe your problem is that you're getting into QB directly from Windows. If so, then QB underWindows "owns" the exe file.

Try getting into the MSDOS commandline first. Then get into QB. Then, do the compile. Now, you should be able to delete the exe either from the MSDOS commandline, or from Windows if you like.
*****

RyanKelly
Coder
Posts: 48
Joined: Sun Jan 22, 2006 6:40 pm
Contact:

Post by RyanKelly » Wed Mar 22, 2006 6:51 pm

I've never had this problem. Which version of windows are you running?

User avatar
Zamaster
Veteran
Posts: 174
Joined: Wed Jun 15, 2005 1:51 pm
Contact:

Post by Zamaster » Wed Mar 22, 2006 8:05 pm

Im running XP. Sorry moneo but Im not sure how Id do that, could you explain what I need to do in easy language?
C:\DOS
C:\DOS\RUN
RUN\DOS\RUN

thegrogen
Coder
Posts: 14
Joined: Fri Mar 25, 2005 1:33 pm
Location: Vancouver BC
Contact:

Post by thegrogen » Wed Mar 22, 2006 8:56 pm

Go to Start->Run, and in the textbox type in "cmd" and hit enter.
Current projects:
oberonOS
Project HYDROGEN

moneo
Veteran
Posts: 451
Joined: Tue Jun 28, 2005 7:00 pm
Location: Mexico City, Mexico

Post by moneo » Wed Mar 22, 2006 10:46 pm

thegrogen wrote:Go to Start->Run, and in the textbox type in "cmd" and hit enter.
Correct. That will put you on the MSDOS commandline. Then, change directory (CD) to the directory which has your QBasic stuff.

Do you need more details?
*****

User avatar
Zim
Veteran
Posts: 98
Joined: Mon Dec 05, 2005 4:31 pm
Location: Wisconsin, USA
Contact:

Post by Zim » Thu Mar 23, 2006 12:44 pm

I make desktop shortcuts that take me to specific folders and drop me at the DOS prompt.

There's also a thing you can do with "command /k" in folder properties so that when you right click on a folder, one of your options will be to go to the DOS prompt at that level. Handy.
--- Zim ---
--- Time flies like an arrow, but fruit flies like a banana ---

bungytheworm
Veteran
Posts: 288
Joined: Sat Feb 18, 2006 4:02 pm

Post by bungytheworm » Thu Mar 23, 2006 2:48 pm

RyanKelly wrote:I've never had this problem. Which version of windows are you running?
Back in my XP days i had that same problem. Neeed to delete from command prompt. Practically, all dos programs needed to remove like that way.

But thats no problem anymore, i removed xp :lol:

User avatar
Patz QuickBASIC Creations
Veteran
Posts: 399
Joined: Wed Mar 02, 2005 9:01 pm
Location: Nashville, Tennessee
Contact:

Post by Patz QuickBASIC Creations » Thu Mar 23, 2006 3:57 pm

If you are using WIN XP, don't use the IDE. Problem solved. :lol:

moneo
Veteran
Posts: 451
Joined: Tue Jun 28, 2005 7:00 pm
Location: Mexico City, Mexico

Post by moneo » Thu Mar 23, 2006 8:01 pm

Zamaster,

So, have you solved your problem? What's your status regarding this issue?
*****

User avatar
Zamaster
Veteran
Posts: 174
Joined: Wed Jun 15, 2005 1:51 pm
Contact:

Post by Zamaster » Fri Mar 24, 2006 3:01 pm

Not really. Im not sure what exactly the problem is. You guys said something about running the IDE from dos and thatll make it work? Do I just need to change the Current Directory to the one where QB 4.5 is in? Im sorry Im so lame on this sorta thing.
C:\DOS
C:\DOS\RUN
RUN\DOS\RUN

moneo
Veteran
Posts: 451
Joined: Tue Jun 28, 2005 7:00 pm
Location: Mexico City, Mexico

Post by moneo » Fri Mar 24, 2006 9:37 pm

Yes, once you're on the MSDOS commandline, you need to change directory (CD) to the directory where you QBasic stuff including the IDE is located. This is really very simple. You must do this in order to find out if this is going to work for you.

Don't worry about "being lame on this stuff". Nobody was born with knowledge. We all had to learn one step at a time.
*****

shdwmarth
Newbie
Posts: 1
Joined: Sat Mar 25, 2006 10:53 am

Post by shdwmarth » Sat Mar 25, 2006 10:57 am

Hi I am having a similar problem. I love using QBasic but I can't delete it from my computer. I tried to delete it from msdos cmd line but it still says its being used by someone else. I just need to know how to delete it in case i ever want to get rid of it or is there a way that i can make it so that i can just put it into the recycle bin like any other program?

Guest
Veteran
Posts: 128
Joined: Sun Aug 14, 2005 8:33 pm
Location: Forest Lake, MN
Contact:

Post by Guest » Mon Mar 27, 2006 3:14 pm

Look at the processes and kill the one process that activates after attempting to delete it.
1. Ctrl Alt Del
2. Click the processes tab
3. attempt to delete the file and see which process reacts
4. kill the reacting process

Post Reply